piątek, 9 sierpnia 2013

Karmelizowane orzechy i smażony arbuz

Następny przepis ze świetnej książki "Kuchnie świata" Gordona Ramsay-a. Jest to deser grecki. Najbardziej smakują mi te karmelizowane orzechy, mogą świetnie nadawać się także do pucharków z lodami:-) Sam smażony arbuz to można spróbować, ale ja chyba wolę arbuza zimnego. Ciekawa propozycja podania arbuza ale najlepsze w tym są te orzechy, koniecznie spróbujcie!:-)


Karmelizowane orzechy:
100 g orzechy włoskie,
65 g miodu płynnego,
10 g masła.

Rozpuszczamy masło w rondelku razem z miodem. Wrzucamy orzechy i smażymy parę minut aż płyn zgęstnieje i lekko zbrązowieje. Na blachę wykładamy pergamin i ostrożnie orzechy tak, aby każdy orzech leżał osobno. Zostawiamy do zastygnięcia na 1-2 godziny. Wystudzone przechowujemy w pojemniku próżniowym.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
    Życzę miłego piątku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam się ze smażonym arbuzem, to dla mnie ciekawostka :)

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)