Przepis dla dwojga:
225 g ryżu arborio,
1 cebula drobno posiekana,
szynka serrano,
2 ząbki czosnku,
100 ml dobrego białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
3 szklanki dobrego gorącego bulionu,
sól, świeżo zmielony pieprz,
parmezan, dwie łyżki masła,
natka pietruszki
W garnku rozgrzewamy olej, szklimy najpierw cebulę, mieszamy 2-3 minuty. Następnie drobno pokrojoną szynkę i czosnek. Mieszamy. Wsypujemy ryż i 2 minuty mieszamy aż stanie się szklisty i pokryje się tłuszczem. Wlewamy wino i za chwilę gdy wyparuje po szklance bulionu. Cały czas mieszamy. Bulion wlewamy stopniowo gdy ryż wchłonie poprzednia porcje bulionu. Trwa to około 15 minut. Zdejmujemy garnek z kuchenki. Dodajemy masło i posypujemy parmezanem i pietruszką, mieszamy i zakrywamy pokrywką. Zostawiamy tak ryż na 2-3 minuty. Dzięki temu zrobi się maślano-kremowy.
Smacznego!
Posłuchaj przepisu :-)
podoba mi się ten przepis *.*
OdpowiedzUsuńmoże masz ochotę na rozdanie kulinarne u mnie?:)