niedziela, 11 sierpnia 2013

Domowe pesto bazyliowe

Pesto robione w domu jest o niebo lepsze od takiego ze słoiczka. Jeśli ktoś takie tylko zna, niech koniecznie spróbuje zrobić samemu. To trwa zaledwie parę minut a smak jest obłędny i można do dwóch tygodni przechowywać w lodówce. Wystarczy po pracy ugotować makaron, wymieszać z pesto i obiad gotowy:-)



Pesto bazyliowe:
pęczek świeżej bazyli ( ilość zebrana z jednej doniczki),
garść orzechów włoskich,
2-5 ząbków czosnku ( my lubimy więcej:-)),
2-3 łyżki tartego parmezanu,
sól. pieprz, oliwa

Wrzucamy wszystko do malaksera, dolewamy trochę oliwy, miksujemy i gotowe:-) jeśli jest zbyt gęste można dolać oliwy lub wody mineralnej ( w wersji mniej kalorycznej:-)).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)