Przepis na 3-4 porcje:
ugotowany ryż- 2-3 szklanki,
1 cukinia,
2 małe papryki,
puszka czerwonej fasoli,
1 szklanka bulionu,
1 cebula drobno posiekana,
2 łyżki suszonej kolendry,
1 łyżka garam masala,
1 łyżka kuminu mielonego,
1 łyżeczka chili (lub mniej albo w ogóle jeśli się nie lubi ostrych dań),
1 łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz, olej
Na dużej patelni zeszklić cebulę, wrzucić pokrojone w kostki papryki i cukinię i dusić 10 minut. Dodać wszystkie przyprawy i podlać bulionem, wrzucić fasolę i ryż i dusić, mieszając 5- 10 minut i podawać.
Jak zostanie, można podgrzewać ale dobrze smakuje też w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Pycha! danie idealnie dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie z indyjską nutą. Witam w mojej akcji Warzywa psiankowate i proszę o więcej takich przepisów ;) Może wyczarujesz coś z bakłażanem w roli głównej.
OdpowiedzUsuń