Często gdy szukam jakiegoś przepisu na łososia kończy się tym,
że robię go w najprostszy sposób, pieczonego w piecu lub smażonego na patelni
grillowej. Łosoś jest smaczny sam w sobie i nie potrzebuje jakiś sosów i
specjalnej obróbki. A ponieważ miałam świeży tymianek i postanowiłam go wykorzystać i obłożyć nim łososia,
skropić cytryną i zapakować w folię. Do tego fasolka szparagowa z wody z
masełkiem i bułeczką i ryż na sypko z dodatkiem kurkumy. Taki obiad nie ma
prawa się nie udać i w dodatku jest mało kalorycznyJ
Przepis na 2 porcje:
Dwie porcje łososia po 100-150g
Świeży tymianek,
Sok z pół cytryny, dodatkowo dwa plasterki ,
Sól, oliwa i świeżo zmielony pieprz
Łososia kładziemy na kawałku folii aluminiowej lub na papierze
do wypieków, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, obkładamy tymiankiem i
cytryną, doprawiamy sola i pieprzem. Paczuszkę zawijamy i wkładamy do
piekarnika 190 stopni na 30 minut i gotowe.
Smacznego!
Dzisiaj robie, zobaczymy jak smakuje! :) wygladda pysznie
OdpowiedzUsuń