niedziela, 4 sierpnia 2013

Pewniak na niedzielę- Łosoś w papilotach

Często gdy szukam jakiegoś przepisu na łososia kończy się tym, że robię go w najprostszy sposób, pieczonego w piecu lub smażonego na patelni grillowej. Łosoś jest smaczny sam w sobie i nie potrzebuje jakiś sosów i specjalnej obróbki. A ponieważ miałam świeży tymianek i  postanowiłam go wykorzystać i obłożyć nim łososia, skropić cytryną i zapakować w folię. Do tego fasolka szparagowa z wody z masełkiem i bułeczką i ryż na sypko z dodatkiem kurkumy. Taki obiad nie ma prawa się nie udać i w dodatku jest mało kalorycznyJ




Przepis na 2 porcje:
Dwie porcje łososia po 100-150g
Świeży tymianek,
Sok z pół cytryny, dodatkowo dwa plasterki ,
Sól, oliwa i świeżo zmielony pieprz

Łososia kładziemy na kawałku folii aluminiowej lub na papierze do wypieków, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, obkładamy tymiankiem i cytryną, doprawiamy sola i pieprzem. Paczuszkę zawijamy i wkładamy do piekarnika 190 stopni na 30 minut i gotowe.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Dzisiaj robie, zobaczymy jak smakuje! :) wygladda pysznie

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)