Przepis na 35 małych kulek:
1 kg marchewek, obranych,
220 ml mleka słodzonego zagęszczonego,
150 ml zwykłego mleka,
niepełna szklanka cukru ( ja dałam trzcinowy, jasny),
kardamon drobno pokruszony,
50 g masła,
30 g uprażonych migdałów, drobno posiekanych,
50 g wiórków kokosowych, lekko uprażonych.
Marchewki drobno zetrzyj, włóż do do garnka lub na głęboka patelnię, wlej oba mleka, wsyp cukier. Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj około 45 minut często mieszając aż mleko odparuje.
Dodaj masło i smaż przez następne 25-30 minut często mieszając aż masa będzie sucha. Dodaj kardamon, migdały. Ostudź.Przełóż do miski i schłodź co najmniej godzinę w lodówce aż masa stwardnieje. Uformuj dłońmi kulki i obtaczaj je w płatkach kokosowych. Można przechowywać do tygodnia, oczywiście w lodówce.
Smacznego!


Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńczytałam lub widziałąm gdzies jak jedli to danie i bardzo mnie zaciekawiło, potem zapomniałam i teraz mi przypomniałaś... trzeba będzie sprobowac... niech tylko wroce do domu/
OdpowiedzUsuńwygląda fajnie. ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuń