niedziela, 11 sierpnia 2013

Gaziantep Kebab - Pieczone warzywa i kofty z kuminem

Kiedyś to danie zaserwował nam Suleyman, przyjaciel mojej siostry z Turcji. Nie jest to dokładanie to samo danie, bo odtwarzam go z pamięci dodając przyprawy wg swojego uznania. Ale w ten sposób właśnie przygotował warzywa i mięso ( była to wtedy 100 procent wołowina, ja tym razem zrobiłam z mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego) a potem jedliśmy to z plackami tortilli ( w Turcji je się ze specjalnymi plackami, ale ta wersja była uproszczona), kładąc nadzienie na placku, zawijając w rulon i pałaszując nad talerzem, bo soki z warzyw kapią:-) Ale było pyszne:-) Spróbujcie:


Przepis dla 4 osób:

Klopsiki:
500 g mięsa wołowego ( lub mieszanego),
1 cebulka drobno posiekana,
1 jajko,
2 łyżki mielonego kuminu,
sól, trochę bułki moczonej w mleku

Warzywa:
1 bakłażan,
2 cukinie,
2 papryki, różne kolory,
olej, sól, pieprz, 
wędzona papryka w proszku,
kumin mielony

Mięso wyrabiamy a następnie formujemy mocząc dłonie zimną wodą w małe klopsiki. Na małej ilości oliwy przesmażamy z wszystkich stron. Warzywa myjemy i kroimy w dużą kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na głęboką blachę wykładamy szczelnie folię aluminiową. Rozsypujemy warzywa posypując obficie przyprawami. Polewamy olejem i rękoma mieszamy aby warzywa się równomiernie pokryły tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Mieszamy w trakcie pieczenia raz lub dwa. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch wkładamy klopsiki aby podgrzały się. Serwujemy na talerzach a obok podgrzane placki tortilli.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dziękujemy za udział w akcji – Kuchnia Bliskiego Wschodu i zachęcamy do dodawania kolejnych wpisów :)
    http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/07/zaproszenie-akcja-kulinarna-kuchnia.html

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)