sobota, 24 sierpnia 2013

Sernik na zimno z musem malinowym

Lato powoli dobiega końca. Postanowiłam więc zrobić szybki sernik bez pieczenia. Można go zrobić na spodzie z biszkoptów, herbatników lub po prostu bez żadnego spodu, dzięki temu będzie mało kalorycznym deserem.


Przepis na małą tortownicę 21-22 cm:

500 g serka mielonego, może być waniliowy,
1 galaretka czerwona,
1 galaretka żółta lub pomarańczowa,
maliny, pół kartonika lub cały,
cukier puder



Galaretkę żółtą lub pomarańczową rozprowadzić w 1 szklance gorącej wody. Wymieszać z serkiem mielonym, może być słodzony waniliowy lub jeśli jest niesłodzony dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
Maliny wypłukać, osuszyć i w malakserze zmiksować z 1 łyżką cukru pudru. Na tortownicę bez żadnego spodu wylać serek zmieszany z galaretką. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę aż warstwa się zetnie. Galaretkę czerwoną rozprowadzić w 1 szklance gorącej wody. Wymieszać z malinami z cukrem pudrem. Wylać na jasną, zastygłą warstwę. Wstawić do lodówki na kolejną godzinę lub najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Dodaję ten przepis do akcji "Danie w paryskim stylu"

2 komentarze:

  1. Prawie rok będzie,a tu nikt nie zagląda ?????, szkoda bo ten przepis jest tego wart - prosty bez żadnego spodu. Lekki i naszym bioderkom nie zaszkodzi ..... Jutro z rana zamierzam zrobić ten sernik. Wygląda bardzo apetycznie !!!!
    Jak wyjdzie, napiszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno nie zaszkodzi bioderkom:-)

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)