środa, 14 sierpnia 2013

Hummus idealny

Wreszcie zrobiłam hummus idealny:-) Przyczyniła się do tego własnoręcznie zrobiona pasta tahini. Nie udało mi się jej kupić w okolicy i dobrze się stało, bo dzięki temu zrobiłam sama i jest o niebo lepsza niż ze sklepu. A tak łatwo ją zrobić, trzeba tylko podprażyć ziarna sezamu na suchej patelni, wsypać do malaksera, dodać trochę oleju/oliwy i już mamy pyszną pastę.



Hummus przepis:
2 szklanki ciecierzycy ( ugotowanej lub z puszki),
3 ząbki czosnku,
sok z połówki cytryny (można dodać więcej),
5 łyżek pasty tahini,
15 łyżek wody z gotowania ciecierzycy lub wody mineralnej,
1 łyżka oleju sezamowego,
sól, szczypta chili

Wrzucamy wszystko do malaksera, miksujemy ( jeśli za gęste można dolać trochę oliwy lub wody). I już mamy świetny dip do np. surowej marchewki czy świeżego ogórka.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dziękujemy za udział w akcji :) Wielki szacun za zrobienie samej tahini :)

    http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/07/zaproszenie-akcja-kulinarna-kuchnia.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zawsze będę tahini robić sama, bo smakuje zdecydowanie lepiej:-)

      Usuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)